«ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ- ΔΡΑ.Σ.Ε.»
ΤΟ ΔΡΑ.Σ.Ε.+ (Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης) είναι πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 85% και από Κρατικούς Πόρους κατά 15%. Επιδιώκει, μέσα από συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και τον περιορισμό του κινδύνου του αποκλεισμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Στόχος του έργου είναι να καλύψει συνολικά το 15% του μαθητικού πληθυσμού της Κύπρου.
Το Σχολείο μας συμμετέχει στο Πρόγραμμα από τη σχολική χρονιά 2019-2020 και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, λειτουργεί στο πλαίσιο ενός ανθρώπινου και δημιουργικού σχολείου. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα προσέφερε, κατά τη κατά τη φετινή σχολική χρονιά, τα ακόλουθα:
-
Δωρεάν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές/ μαθήτριες στα μαθήματα των Ελληνικών, Ιστορίας, Μαθηματικών, Χημείας, Βιολογίας με την αγορά υπηρεσιών αδιόριστων καθηγητών/τριών των παραπάνω κλάδων, η οποία έγινε μετά από αίτημα των συγκεκριμένων ομάδων εκπαιδευτικών του Σχολείου. Οι εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες συνεργάστηκαν άψογα με τους/τις εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Από το Πρόγραμμα επωφελήθηκε το σύνολο των μαθητών/τριών του Σχολείου και, κύρια, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και με μεταναστευτική βιογραφία.
-
Δωρεάν μαθήματα ελληνικών για μαθητές/μαθήτριες με μεταναστευτική βιογραφία, σε μαθητές/τριες που δε συμμετέχουν σε άλλο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών του ΥΠΑΝ.
-
Δωρεάν πρόγραμμα απογευματινών δράσεων, με στόχο την υποστήριξη και ενίσχυση των μαθητών/τριών της σχολικής μονάδας. Η Τοπική Συντονίστρια του Σχολείου, σε συνεργασία με την υπεύθυνη ΒΔ του Προγράμματος, ενημέρωσε όλα τα παιδιά για τη δυνατότητα που τους προσφέρεται και, με βάση το ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώθηκε, οργανώθηκαν προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα Μαθηματικά Α', Β' και Γ' ΄τάξης.
-
Δωρεάν παροχή πρόσθετων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τους/τις μαθητές/μαθήτριες και τους γονείς, μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης (ατομική στήριξη – βιωματικά εργαστήρια).
-
Εξωραϊσμός και εξοπλισμός του Σχολείου με γραφική ύλη, βιβλία, ηλεκτρονικό και αθλητικό υλικό.
Προγραμματίστηκαν, επίσης, δωρεάν δημιουργικές δραστηριότητες σε πρωινή βάση. Οι δράσεις αυτές ήταν οι εξής:
-
Αθλούμαι και τρέφομαι σωστά για υγεία και καλύτερη ζωή
-
Εργαστήρι Τέχνης Ζωγραφικής
-
Δημιουργία τρισδιάστατου σκάκι στο αίθριο του Σχολείου