facebook  twitter

Μάρτιος

Ημερομηνία  Δράση
31/03/2021
 

Λόγω του ότι τα Γυμνάσια συνεχίζουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση και δεν έχουμε τους μαθητές / μαθήτριες μας με φυσική παρουσία στο σχολείο μας, η Ενδοσχολική Εκδήλωσή μας για την 1η Απριλίου, έχει πραγματοποιηθεί ενδοτμηματικά, μέσω του TEAMS την 5η περίοδο.

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου για την Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955

 
                                                             
https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=Px1IqS6IpUY&feature=emb_logo

Γεια σας παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει έναν χαμένο αδελφό, έναν παλιό του φίλο,

Ας πάρει μιαν ανηφοριά

ας πάρει μονοπάτια
να βρει τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.
Με την Ελευθερία μαζί μπορεί να βρει και μένα αν ζω θα μ’ εύρει εκεί.

Με αυτά τα λόγια αποχαιρετά ο δεκαεφτάχρονος Ευαγόρας Παλλικαρίδης τους συμμαθητές του και εντάσσεται στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.). Ξεχειλισμένος από την πίκρα και τη αγανάκτηση και πλημμυρισμένος από το πάθος για την Ελευθερία παραδίδεται στο Πάνθεον των Ηρώων.

Μακρύς ο κατάλογος των αδάμαστων και ανυπότακτων υψιπετών αετών της Λευτεριάς. Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Ανδρέας Δημητρίου, Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ανδρέας Παναγίδης, Στέλιος Μαυρομάτης.....
Η τρισευλογημένη θυσία, η αυταπάρνηση, το παράδειγμά τους ιερή θύμηση και φυλαχτάρι παντοτινό.

Των ανδρειωμένων ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται.

Ιδιαίτερα σήμερα, 66 χρόνια μετά, με τον εχθρό να καραδοκεί, με έναν Πενταδάκτυλο να στέκεται απέναντί μας πολικός αστέρας του χρέους, οφείλουμε, μνήμονες της βαριάς τους κληρονομιάς να ορκιστούμε πως δε θα επιτρέψουμε να μας σκεπάσει η ιστορία με τη λήθη της καταισχύνης. Γιατί οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους χάνονται μέσα στην ατέρμονη πορεία του αδηφάγου χρόνου. Μα για τη γη τους, για τη γη μας την τόσο προδομένη, την τόσο πικραμένη, την τόσο αγαπημένη γη υποσχόμαστε ότι θα πορευτούμε στον δρόμο που εκείνοι χάραξαν.

Αρκεί
Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα τους να καθαρίσουμε το δικό μας
Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα τους να μπολιάσουμε το δικό μας,
Να μην μπορεί πια ποτέ να το ξεθωριάσει ο φόβος.
Να πάρουμε το τελευταίο τους βλέμμα να μας κοιτάζει μην ξεστρατίσουμε.
Να πάρουμε την τελευταία τους πνοή νάχουμε ν΄αναπνέουμε οξυγόνο χιλιάδες χρόνια.
Να πάρουμε τις τελευταίες τους λέξεις νάχουμε να τραγουδάμε εμβατήρια ανεξάντλητα για τη Λευτεριά.

Πηγή:
https://www.youtube.com/watch?v=9YOArZZpUN8

Συντελεστές:
Στέλλα Κυριάκου, Β.Δ.
Κωνσταντίνα Ιωάννου, Φιλόλογος
Τασούλα Προκοπίου, Φιλόλογος

Απόδοση κειμένων:
Ηλία Ζωή, μαθήτρια Γ1
Καριτζή Αντριάνα, μαθήτρια Γ1
Παύλου Πωλίνα, μαθήτρια Γ1
   
24/03/2021  Λόγω του ότι τα Γυμνάσια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση και δεν έχουμε τους μαθητές / μαθήτριες μας με φυσική παρουσία στο σχολείο μας, η Ενδοσχολική Εκδήλωσή μας για την 25η Μαρτίου 1821, έχει πραγματοποιηθεί ενδοτμηματικά, μέσω του TEAMS την 4η περίοδο.

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
«
Ως πότε παληκάρια θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι  σα λιοντάρια στις ράχες στα βουνά.
Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή
παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή
»

Τα λόγια του επαναστατικού αυτού ύμνου του Ρήγα Φεραίου αντήχησαν στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων και το όνειρό τους για λευτεριά πήρε σάρκα και οστά μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, ταπείνωσης και καταφρόνιας.

25η Μαρτίου 1821! Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και  Ευαγγελισμός του Εθνους ! Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει στη Μονή της Αγίας Λαύρας τη σημαία της λευτεριάς και κηρύσσει την Επανάσταση τελώντας το μυστήριο της εθνεγερσίας. Το όνειρο της λύτρωσης, το όνειρο της λευτεριάς γίνεται πράξη και η πράξη ηρωισμός και οδηγεί στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Σήμερα, διακόσια χρόνια μετά θυμόμαστε τον αγώνα και τις θυσίες των ηρώων του ΄21, του ΄21 που παραμένει ανεξίτηλο στις ψυχές μας. Γιατί είναι η προσωποποίηση της Ιδέας, η ακατάλυτη δύναμη της φυλής, η ζωτικότητα, το σφρίγος της. Είναι η ίδια η ζωή!

«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η ελευθερία» βροντοφωνάζει ο ποιητής. Ως ‘Εθνος έχουμε αποδείξει περίτρανα ότι διαθέτουμε και τα δύο. Ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμα του ΄21 θα ακολουθήσει και το μικρό, κατεχόμενο νησί μας. Ας ελπίσουμε ότι ο Πενταδάχτυλος θα ανασηκώσει την πλάτη και θα αποσείσει τον εχθρό που καταπατά τα άγια χώματα της πατρίδας μας και θα φέρει τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

 Συντελεστές:
 Στέλλα Κυριάκου Β.Δ.
 Κωνσταντίνα Ιωάννου, Φιλόλογος
 Τασούλα Προκοπίου, Φιλόλογος